A tengerimalac összeszoktatásának aranyszabályai

A párban, vagy egyedül részben már kifejtettem, hogy miért kell a tengerimalacokat minimum párban tartani, viszont fennállhat olyan helyzet, hogy egy összeszokott pár valamelyik tagja sajnos elpusztul, és ilyenkor keresni kell a malackánknak egy új társat, hogy ne essen depresszióba.

A tengerimalacok minden életszakaszban összeszoktathatók, amennyiben néhány szabályt betartunk. Nagyon ritka az az eset, amikor egy tengerimalac annyira antiszociális, hogy nem lehet összeszoktatni, de még abban az esetben is, ha több malaccal összeveszik, lehet találni olyan malacot, amelyiket elfogad. Erre a tenyészetemben is volt már példa többször is. Van olyan malackám, amelyiket próbáltam összeszoktatni 2 párral is, de veszekedett és végül a 3. párnál egyből társakra lelt. Nagyon fontos, hogy csak azonos nemű malacokat tegyünk össze, a nem kívánt szaporodás elkerülése végett, vagy ha ellenkező neműeket, akkor a fiúcskát ivartalanítassuk. Az összeszoktatást megkönnyíti az is ha a két malac között van legalább 6 hónap korkülönbség, de azonos korú malackákat is össze lehet szoktatni.

Az összeszoktatás menete és szabályai:
Mindig semleges területen történjen az első találkozás, ahol egyikük szaga sem érződik. Ez a terület egy nagyobb elkerített terület legyen, malaconként minimum 1 m2, de ha megoldható, inkább 2 m2. Ez a terület lehet benn is és kint is.

Ha megvan a semleges elkerített helyünk, akkor be kell ezt rendezni. Tegyünk több helyre szénakupacot, tegyünk alagutakat, búvóhelyeket. Rejtsünk el itt- ott egy kis finomságot, zöldséget, gyümölcsöt. A szénakupac azért fontos, mert közös falatozásra odacsábítja a malackáinkat, és a közös étkezés máris az első lépése az összeszokásnak. Nagyon fontos, hogy olyan búvóhelyeket tegyünk be, amelybe két malac befér, és két bejárata van. Ez azért fontos, hogy ne tudja az egyik malac a másikat sarokba szorítani. A zöldséget, pedig szétszórva össze–vissza helyezzük el, mert az is egy csapatépítő játék, ezeket a finomságokat megtalálni.

Miután elkészült az összeszoktató helyünk és betettük a malackáinkat utána figyeljük őket egy darabig, legyenek egy 2-3 órahosszat szem előtt. A rangsor mindenképp ki fog alakulni, ez teljesen természetes jelenség. Valószínűleg kezdetben berregni fognak, kergetőznek, és lehet, hogy egymásnak is mennek, de ez teljesen normális. Ilyenkor nem kell közbeavatkoznunk, mert nekik kell megvívni a saját csatájukat. A legtöbb esetben a dominanciáért folytatott küzdelem az elején lejátszódik, és utána békésen falatozzák egymás mellett a szénát. De azért még tartsuk egy pár órát őket megfigyelés alatt. Csak akkor avatkozzunk közbe, ha annyira egymásnak mennek, hogy vér folyik. Erre az esetre mindig legyen kéznél egy vastag kesztyű, és egy kis törölköző, hogyha gond adódna, akkor sérülésmentesen ki tudjuk venni a malackát. Ez ritkán fordul elő, de ha mégis, akkor még meg lehet próbálni, hogy úgy tesszük őket egymás mellé egy ideig, hogy teszünk közéjük egy rácsot, hogy egymásba ne tudjanak kárt tenni, de azért a rácson keresztül tudjanak egymással kapcsolatba lépni. Ha így összebarátkoztak, és nem mutatnak agresszivitást, akkor ismét meg lehet próbálni az összeengedést.

Ha eltelt pár órahossza békében, akkor utána nyugodtan betehetjük őket egy ketrecbe, biztos, hogy nem lesz gond. Viszont, ha a meglévő malacunk mellé tesszük be az új lakót, akkor a ketrecet mindenképp ecetezzük ki és minden kelléket, ami a ketrecben volt. Az ecet nagyon jól fertőtlenít, nem vegyszer, tehát nem okoz egészségügyi problémákat, viszont teljesen eltünteti a szagnyomokat. Ez azért fontos, hogy ne érezze egyik malacka sem saját tulajdonának a ketrecet és tiszta lapokkal kezdjenek és felosszák egymás között a közös birtokot.

Ha valamilyen okból szétválasztunk bizonyos időre, több napra már összeszokott malacokat, akkor az összeszoktatást sajnos ismét meg kell csinálni mielőtt összetesszük őket egy ketrecbe.