Egészség és ápolás

Takarítás

Az almot kb. 5 naponta érdemes kicserélnénk, ha nem akarunk semmilyen kellemetlen szagot.

A malacka tálkáját minden etetésnél ellenőrizzük le, hogy tiszta-e, mert előfordul, hogy belepisil az etetőtáljába. Van olyan malackám, amelyik etetőtálja mindig tiszta, de van olyan is, ahol minden etetés előtt ki kell mosnom a tálat, mert belepisilt.

Az el nem fogyasztott zöldségeket mindig vegyük ki, mert megromlik és bélpanaszokat okozhat a malackánknak.

A ketrec, az itató és az etetőtálka takarításánál soha ne használjunk vegyszeres vizet, tisztítószert, csak tiszta és langyos vízzel, és időközönként ecetes vízzel takarítsunk. Az ecet fertőtlenít és nagyon jól letisztítja a lerakódott szennyeződéseket.
Fürdetés

A tengerimalacot alapjában véve nem kell fürdetni, mert rendszeresen tisztálkodik. A malacka nem szeret fürödni és stressz élményt jelent számukra. Csak orvosi utasításra kell fürdetni, ha valamilyen betegség miatt van rá szükség.

Karmok

A vadon élő tengerimalacok karmai a természetben állandóan kopnak, de a ketrecben, a forgácson nem fognak kopni a karmok, ezért nekünk kell gondoskodni róla. A karmot kb. 4 hetente kell vágni. Ha nem vágjuk le a malackák körmét, akkor maguk alá görbülnek és ez a
talppárna gyulladásához vezet. A tengerimalac karmában ér fut, amibe lehetőleg ne vágjunk bele. Ez az ér vége általában a karom görbületéig tart. Ha véletlenül mégis megsérült ez az ér, akkor betadinnal fertőtlenítsük le.

Szőr

A hosszú szőrű tengerimalacoknak rendszeres ápolásra van szükségük. A bunda soha nem lóghat 1 cm-nél hosszabban a földön. Annak érdekében, hogy a tengerimalacok normálisan mozoghassanak és tisztán tartsák magukat, mindenképpen le kell vágjuk a szőrét.
A rövid szőrű tengerimalacoknak nincs szükségük különösebb ápolásra. .

Fog

A tengerimalacnak 2-2 metszőfoga van, valamint hátul 16 őrlőfoga. A metszőfogakat rendszeresen ellenőrizzük. Az a jó, ha alig érnek össze az alsó és felső metszőfogak. Ha fogtúlnövést tapasztalunk, akkor azonnal forduljunk állatorvoshoz. Ennek oka lehet veleszületett rendellenesség, vagy ha nem kap megfelelő minőségű és mennyiségű szénát. Ha ásványi anyagokban szegény a malackánk étrendje, akkor pedig a fogtöredezés veszélye áll fenn.

Állatorvos

Ha valami rendelleneset tapasztalunk a malackánknál, például gubbaszt, levert, nem eszik, nem iszik, nem fejlődik megfelelően stb., akkor mindenképp forduljunk hozzáértő állatorvoshoz.

Házi patika

A sürgősségi gyógyszertárunk nem helyettesíti az állatorvost! Csak arra szolgál, hogy a kisebb egészségügyi problémákat azonnal kezelni tudjuk, amíg nem jutunk el az állatorvoshoz.

Bepanthen szem és orr kenőcs: Kisebb sérülések, például karcolásokra vagy felszínes harapási sérülésekre.

Tű nélküli fecskendő: Van, hogy a tengerimalac nem hajlandó enni, ilyenkor kényszeretetést kell alkalmaznunk és más megbetegedés esetén is hasznunkra válhat.

Metacam vagy más fájdalomcsillapító: Mivel a tengerimalacok azonnal abbahagyják az evést, amikor fájdalmaik vannak, így célszerű egy fájdalomcsillapítót készletünkben tartani a hétvégékre vagy sürgősségi esetekre.