Malackák kézhez szoktatása

Mindig izgalmas hazavinni a malacokat vagy már egy meglévő malackához egy újat. Az aranyos fülek, szemek és a hangok azonnal lenyűgözik az egész családot.

Az izgalom hamar alábbhagy, miután a családunk legújabb tagja napokig bujkál és innentől jönnek a kérdések: Hogyan tudom rávenni, hogy bízzon bennünk? Három hét eltelt, miért fél még tőlünk?”

Mint minden új háziállat esetében, a bizalmi kapcsolat kiépítése időbe telik. Nem leszünk azonnal a malacok kedvence, mivel a malacok félénkek, így eltarthat egy ideig, mire megszokja az új környezetet és a gazdáját. A malacka természetétől függően ez néhány héttől akár hónapokig is eltarthat.

Kézhez szoktatási tippek

  1. Válasszunk egy csendes helyet a ketrec számára. Lehetőleg távol más háziállatoktól és a hangos gyerekektől és egyéb zajoktól. A malacok az új helyre költözésük után stresszesek és félénkek, így értékelni fogják a csendes környezetet.
  2. Biztosítsunk a malacok számára bújóhelyeket. Ahány malackánk van annyi búvóhely szükséges nekik.
  3. Beszéljünk hozzájuk, hogy megszokják a hangunkat.
  4. Kerüljük a hirtelen mozdulatokat. Lassan közelítsünk feléjük és kezünket engedjük meg megszagolni. Néhány malac ilyenkor hagyja magát megsimogatni.
  5. Kössük időhöz a tápot. A malacokat reggel és este javasoljuk táppal etetni. Ezt igyekezzünk mindig ugyanabban az időben adni nekik, így megszokják és egy idő után már várni fognak minket.
  6. Vegyük ki őket malac párnára, aminek pereme van vagy egy sapkába hordozzuk őket. A legtöbb malacka nem szereti, ha felvesszük, még akkor se ha simogatjuk. Ezek a párnák és sapkák segítenek abban, hogy biztonságban érezzék magukat.
  7. Kényeztessük őket jutalomfalattal. A malacok szívéhez a gyomrukon keresztül vezet az út. A zöldségek, gyümölcsök és a friss fű hozzájárulnak a malacka bizalmának elnyeréséhez. Mikor kinyitjuk a ketrecet jutalmazzuk meg őket vagy mielőtt kivennénk őket. Egy idő után az ételt összefogják kötni velünk és mikor közeledünk a ketrechez már boldogan jönnek oda hozzánk.
  8. Töltsünk velük rendszeresen időt. Akár a napi 15 perc is sokat segíthet a kötődésben.
Ne csüggedjünk, ha a malacunk viselkedése nem változik meg azonnal, legyünk türelmesek és kitartóak.