>> Bemutató VIDEÓ itt! <<

Malackák kézhez szoktatása

Mindig izgalmas hazavinni a malacokat vagy már egy meglévő malackához egy újat. Az aranyos fülek, szemek és a hangok azonnal lenyűgözik az egész családot.

Az izgalom hamar alábbhagy, miután a családunk legújabb tagja napokig bujkál és innentől jönnek a kérdések: Hogyan tudom rávenni, hogy bízzon bennünk? Három hét eltelt, miért fél még tőlünk?”

Mint minden új háziállat esetében, a bizalmi kapcsolat kiépítése időbe telik. Nem leszünk azonnal a malacok kedvence, mivel a malacok félénkek, így eltarthat egy ideig, mire megszokja az új környezetet és a gazdáját. A malacka természetétől függően ez néhány héttől akár hónapokig is eltarthat.

Kézhez szoktatási tippek

  1. Válasszunk egy csendes helyet a ketrec számára. Lehetőleg távol más háziállatoktól és a hangos gyerekektől és egyéb zajoktól. A malacok az új helyre költözésük után stresszesek és félénkek, így értékelni fogják a csendes környezetet.
  2. Biztosítsunk a malacok számára bújóhelyeket. Ahány malackánk van annyi búvóhely szükséges nekik.
  3. Beszéljünk hozzájuk, hogy megszokják a hangunkat.
  4. Kerüljük a hirtelen mozdulatokat. Lassan közelítsünk feléjük és kezünket engedjük meg megszagolni. Néhány malac ilyenkor hagyja magát megsimogatni.
  5. Vegyük ki őket malac párnára, aminek pereme van vagy egy sapkába hordozzuk őket. A legtöbb malacka nem szereti, ha felvesszük, még akkor se ha simogatjuk. Ezek a párnák és sapkák segítenek abban, hogy biztonságban érezzék magukat.
  6. Kényeztessük őket jutalomfalattal. A malacok szívéhez a gyomrukon keresztül vezet az út. A zöldségek, gyümölcsök és a friss fű hozzájárulnak a malacka bizalmának elnyeréséhez. Mikor kinyitjuk a ketrecet jutalmazzuk meg őket vagy mielőtt kivennénk őket. Egy idő után az ételt összefogják kötni velünk és mikor közeledünk a ketrechez már boldogan jönnek oda hozzánk.
  7. Töltsünk velük rendszeresen időt. Akár a napi 15 perc is sokat segíthet a kötődésben.
Ne csüggedjünk, ha a malacunk viselkedése nem változik meg azonnal, legyünk türelmesek és kitartóak.