Betegségek

Ahogyan az az állatartásra általánosan jellemző, előfordulhatna különféle megbetegedsek, bárhonnan is származik egy-egy jószág. Alább összegyűjtöttük azokat, amelyek gyakoribbak. Ezeket könnyen kezelni lehet.

Gombás fertőzés

A gombás fertőzésnek több oka lehet. Az egyik, és legfontosabb kiváltó oka a stressz. Itt komolyab stesszre gondolok. Pl. kiszakad a megszokott környezetből vagy ha a macska megkergeti a tengerimalackáknak, az egy ilyen eset lehet. A gomba, bár ilyesztően hat, nem komoly probléma, nagyon könnyen és gyorsan orvosolható.
 
A gombák elsősorban kör alakban, szőrtelen, gyakran fehéres, kopott, sebes területek jelennek meg, akár egyik napról a másikra. A kezdeti szakaszban ezek főleg a szemeken, füleken, arcon és a végtagokon fordulnak elő.

Kezelés:

Azokat a területeket, ahol bőrelváltozást tapasztalunk, általában elegendő naponta kétszer bekenni Exoderil kémmel vagy Canesten krémmel.

A kezelést akkor is folytatni kell, ha a szőrzet már elég jól visszanőtt (5-ik kép)! A kezelés minimális időtartalma 3 hét. Ha a szőr visszanőtt, a kezelést még egy hétig folytatni kell.

Gombás megbetegedés esetén az egész ketrecet fertőtlenítsük ki és öblítsük le forró vízzel. A fa bújókat forró vízzel mossuk le, majd sütőben 40 percig süssük körülbelül 100°C-on. A ketrecben lévő szénát dobjuk kis és inkább naponta sűrűbben adjunk neki kevesebbet. A gomba hamar eltúnik, a kihullott szőr visszanő, és ha az állatot nem éri újra komoly stressz, akkor általában a gomba nem köszön vissza. Lent 5 kép látható a gombás fertőzés különböző fázisairól egy kis leírással:
 
Tengerimalac gomba
Előző nap még egészséges volt az állat, másnapra előjött a gomba.
Gombás tengerimalac
Jól látható, hogy fehéres kopott a gombás terület.
Gombás tengerimalac
Nagyobb területű gombás fertőzés a far részen.
Gombás tengerimalac
Gyógyulófélben lévő gomba. Ezt még kezelni kell, de jól látszik, hogy a szőr már nő.
Gombás tengerimalac
Itt már majdnem visszanőtt a szőr, de még kezeljük.

Atkafertőzés


Ha a tengerimalacunk a szokásosnál többet vakarózik, bizonyos részeken ritkul, vagy kihullik a szőre és a bőrén pörkös, piros foltok észlelhetőek, akkor nagy valószínűséggel atkafertőzése van. Sajnos az erős stressztől is kijöhet az atka. Az atkafertőzés könnyen gyógyítható, sőt megelőzhető, de ha elhanyagoljuk, akkor súlyos következményei lehetnek. Az iszonyatos viszketést a bőrben meghúzódó lárvák rágcsálása okozza és a malacka ettől eléggé szenved.

Megelőzésre és kezelésre ivermectin alapú cseppet, az SH Rodemectin cseppet szoktuk használni. Ez a csepp nem vényköteles és bármelyik állatpatikában megvásárolható. Ha már elkapta a fertőzést, akkor hetente kell lecsöpögtetni a malackát 4-6 hétig, megelőzésképpen pedig havonta szoktam lecsöpögtetni a malackákat. Az adag egy 1 kg-os malacnál 4 csepp, 1-1 csepp a jobb és bal füle mögé és 2 csepp a nyakánál a bőrére.  Azokat a területeket ahol viszket bekenhetjük Fenistillel.

Az egész ketrecet fertőtlenítsük ki és öblítsük le forró vízzel. A fa bújókat forró vízzel mossuk le, majd sütőben 40 percig süssük körülbelül 100°C-on. A ketrecben lévő szénát dobjuk kis és inkább naponta sűrűbben adjunk neki kevesebbet.
A tapasztalt állatorvos diagnózisa elengedhetetlen!

Tetű fertőzés

Mivel a tetvek fajspecifikusak, így nem, nem kaphatjuk el a kiskedvencünktől.

A szőrnél a bőr felőli részen láthatóak. Körülbelül 1-1,5 mm, hosszúkás, fehéres mozgékony élősködők

Sajnos ritkán, de előfordulhat, hogy a malackáink tetvesek lesznek. Ezt általában egymástól vagy a vásárolt alommal és szénával vihetjük be a ketrecükbe.

Megelőzés:
A rendszeres takarítással tudjuk megelőzni a tetveket, vagy legalábbis csökkenteni az esélyét.

Kezelés: A malacka szőrét insecticide 2000-es spray-el fújjuk le, majd a ketrecét is alaposan mossuk ki és fújjuk körbe azt is. Ezt érdemes pár naponta ismételni.

Hasmenés

Nagyon gyakori ok, hogy az állatok nem tudnak megbirkózni a táp váltással, különösen a fiatal tengerimalacoknál szokott előfordulni. Gyakran a nyáron leszedett friss fűtől is mehet a hasuk vagy más egyéb zöldség vagy gyümölcstől.
A visszatérő hasmenés fő oka általában az állatok helytelen etetése. Hasmenés esetén azonnal forduljunk hozzáértő állatorvoshoz.

Nátha

A megfázás vagy tüdőgyulladás első jele általában a gyakori tüsszögés. Előfordulhat orrváladékozás, szemváladékozás, fogyás és az étkezés elutasítása.

A megfázás első jelei esetén azonnal forduljon állatorvoshoz, mivel egyszerű megfázás (nátha) egyébként nagyon gyorsan tüdőgyulladássá válhat!

A tengerimalacok a gazdájuktól is megfertőződhetnek!