Egyedül, vagy párban?

A tengerimalacok a természetben 5-10 egyedből álló csoportokban élnek. A házi kedvencünk is nagyon rosszul viseli a magányt, ha egyedül van, depresszióba eshet, és ez gyengítheti az immunrendszerét és a későbbiekben akár betegséghez is vezethet. Még akkor sem ajánlatos egyedül tartani, ha mindennap jelentős időt tudunk vele foglalkozni. Mindenképp azt ajánlom, hogy párban vegyünk tengerimalacot, természetesen nem ellenkező neműeket.

Arra a tényre, hogy a tengerimalacok társas lények saját tapasztalatomat szeretném megosztani. Vettem egy kis 4 hónapos nőstény malackát, mert a gazdija nem találta elég barátságosnak. Eleinte elég félős volt a malacka, de aztán némi kis foglalkozással egészen jól összebarátkoztunk. Viszont, ha egy új malacot hozok a tenyészetembe, akkor minimum egy hétre külön teszem, nehogy véletlenül valamilyen fertőzést hozzon magával. Ez a kis malacka viszont nagyon rosszul viselte a karantént, pedig ahonnan jött ott is egyedül volt. Igazából nem akart enni semmit, éppen csak annyi élelmet vett magához, hogy ne pusztuljon el. Amikor eltelt a hét összetettem 2 kis 2 hónapos nőstény malackával, akik már egy hónapja együtt voltak. A kis új lakó egyből elkezdett jóízűen falatozni a többiekkel, a másnap reggeli etetésnél pedig arra mentem be a malackalakba, hogy összebújva fekszenek egy házikóban és teljes az összhang. Persze az összeszoktatás nem mindig ennyire zökkenőmentes, de arról is írok, az összeszoktatás szabályai részben, hogy hogyan lehet a malacokat összebarátkoztatni.

Arra a kérdésre, hogy nőstény vagy hím malacot vegyünk, pedig azt tudom mondani szintén személyes tapasztalatomra alapozva, hogy teljesen mindegy. Sokan azt gondolják, hogy a hím tengerimalacok agresszívabbak, nehezebben lehet őket párban tartani. Nálam vannak
együtt hím tengerimalacok, őket így vettem meg párban, tesók és együtt nőttek fel. Soha nem láttam vitát köztük. De tettem be hím felnőtt tengerimalachoz egy hónapos hím malackát, hogy ne legyen egyedül ott sem volt semmilyen probléma.

A tenyészetem minden egyes kis lakóját szeretem, mindegyikre külön fordítok figyelmet, és azt kell, hogy mondjam, hogy mindegyik egy külön kis egyéniség. De van köztük kedvencem, és Ő egy hím kaliforniai malacka. Amikor kinyitom a ketrec ajtaját odaszalad és a buksijával döngicséli a kezemet és bújik hozzám egy kis simogatásra. Talán azt kell, hogy mondjam, hogy a lány malacok félősebbek, mint a fiúk, így a fiúk általában hamarabb összebarátkoznak a gazdival.
 
Tenyészállataink párban reggeli közben:

Amennyiben hörcsög érdekelne, néz meg ezt a weboldalt >> www.horcsogfalva.hu