Táplálás

A tengerimalac tápláléka főleg szénából, tengerimalac számára gyártott teljes értékű tápból és zöldségből, gyümölcsből áll.
Mindig legyen a tengerimalac előtt friss víz és széna!

Széna

A szénának nagyon fontos szerepe van a tengerimalac táplálkozásában. Egyensúlyban tartja az emésztést, koptatja a fogakat, ezért állandóan legyen előtte, hogy a nap bármely órájában hozzá juthasson. Bármilyen összetételű tápot is fogyaszt, a széna akkor sem hagyható el az étrendjéből.
Az alapszéna, amit adjunk a tengerimalacunknak a hagyományos fűszéna, vagy réti széna. A változatosság kedvéért egyéb szénát is adhatunk néha kisebb mennyiségben pl. zab-, árpa- és búzaszéna keverék. Kis mennyiségben adhatunk néha lucernaszénát is, de a magas kalciumtartalma miatt a gyakori fogyasztása vesekövet eredményezhet. A jó minőségű széna szép hosszú fűszálakból áll, nem töredezett, nem poros. A jó szénának kellemes, friss szénaillata van, nem szabad dohos, penészes szénát adni, mert betegséget okoz. A széna ne tartalmazzon olyan növényt, vagy növényi részeket, amelyek a malackának sérülést okozhatnak, mint például szúrós növények, ilyen a toklász. A színét tekintve legyen szép zöld, de mindenképp világosabb élénk színű.

Táp

A boltokban rengeteg táppal találkozhatunk, amelyet ajánlanak tengerimalacoknak is. Nagyon fontos, hogy olyan táppal etessük a malackánkat, amely kizárólag tengerimalacoknak készült!
Találkoztam olyan táppal, amelyet madaraknak és tengerimalacoknak ajánlottak. Nem szabad ilyet adni, mert ezek madaraknak való magkeverékek és a malackánknak emésztési gondokat, gyulladást, betegséget okozhat. A nyúltápokat sem szabad adni a malackáknak, mert ezek a nyulak számára vannak speciálisan kifejlesztve, gyógyszerezve és a tengerimalacnak tönkre teszi az immunrendszerét.
A tengerimalac tápból a C vitaminnal dúsított pellet formát válaszuk. Ne legyen benne kukorica, napraforgó mag és mesterségesen színezett falatkák. Nagyon jó minőségű tengerimalac tápok a Versele-Laga tengerimalac tápok. A tápból egy felnőtt tengerimalac napi adagja 1-1 evőkanál reggel és este.

Íme néhány nagyon jó minőségű táp:

C-vitamin

A tengerimalacok azon kevés emlősök közé tartoznak, amelyek szervezete nem tud C vitamint előállítani. Ezért biztosítani kell a napi C-vitamin szükségletüket az egészséges fejlődésükhöz. Egy fejlődésben lévő tengerimalac napi C-vitamin szükséglete 40 mg., a felnőtteké pedig 20 mg.

Zöldség, gyümölcs, C-vitamin

A zöldségekből, gyümölcsökből nem kell sokat adni, elég 2-3 karika hetente. Ezek helyett inkább friss füvet és gyógynövényeked kapjanak. Nagyon fontos, hogy mindig szezongyümölcsöt vegyünk nekik és semmiképp ne primőr gyümölcsöket, valamint ne nagyáruházakban vásároljunk be nekik, hanem
megbízható helyről, pl. piacról, kistermelőktől, ahol tudjuk, hogy nem vegyszerezett zöldséget, gyümölcsöt árulnak. A zöldségeket és gyümölcsöket mindig alaposan mossuk meg és aztán töröljük szárazra, mert nedvesen puffasztanak. A magját vegyük ki a
gyümölcsöknek.

A tengerimalacok imádják a pitypanglevelet, lóherét, füvet. Ebből minden mennyiségben adhatunk nekik és a frissen szedett fű kiváló C-vitaminforrás. Fontos, hogy ne forgalmas út mellől szedjük, mert akkor erősen szennyezett és betegséghez vezet. Ami még nagyon fontos, hogy vizesen se adjuk oda nekik, ha harmatos, akkor először szárítsuk meg, mert puffadáshoz, hasmenéshez vezethet és ez nagyon veszélyes lehet a malackánk számára. Télen nem tudunk a malackánk számára friss füvet szedni, ezért tavasszal csak fokozatosan
adagoljuk a mennyiséget.

De mindezek mellett is adagoljunk a tengerimalacok ivóvizébe C vitamint, főleg télen, de igazából mindig adhatunk nekik, mert a felesleges C-vitamin eltávozik a vizelettel.

A tengerimalacok által legkedveltebb és nyugodtan adható zöldségek, gyümölcsök, zöld növények a következők:
 
Zöldségek, gyümölcsök, zöldnövényekC-vitamin tartalma mg/100g
sárgarépa és levele9
paprika250-350
uborka10
cékla18
tökfélék (padlizsán, patiszon, cukkini)12-15
sütőtök25
paradicsom20
zeller és levele25
petrezselyem150
borsó és hüvelye60
spárga13
retek és levele22
spenót28
alma5
körte4
görögdinnye9
őszibarack10
szilva9
banán9
kivi90
cseresznye7
eper50
szőlő10
csipkebogyó500
gyermekláncfű35
útifű18
lóhere10

Amit ne adjunk a malackánknak

  • K betűs zöldségeket, mint a káposzta, karalábé, kelbimbó, karfiol stb., mert ezek puffasztanak.
  • Krumplit, mert nagyon magas a keményítőtartalma.
  • Zöldbabot, szárazbabot, rebarbarát, mert a tengerimalac számára mérgező anyagot tartalmaznak.
  • Tejterméket, kenyérféléket, húsféléket természetesen nem lehet adni nekik.
  • Salátát, mert a saláta rostjai nagy mennyiségben beisszák a permetezőszereket.
  • Magokat, mint kukorica, búza, napraforgómag.