Lakhely

 

A tengerimalacoknak mozgékony és aktív állatok. Szeretnek sokat futni, sőt ugrani is. Hátsó ugró lábukkal, akár 30 cm-t is ugorhatnak.

Mekkora az ideális ketrec vagy kifutó?

2 malackának minimum 100 x 50 x 50 cm-es helyet kell biztosítanunk, persze ha ettől nagyobb az nem gond, minél nagyobb, annál jobb.

Elhelyezés

A malacok néha éjjel is aktívak, persze igazodnak az emberek életmódjához, de nem minden esetben. A lakhelyüket huzatmentes részen kell elhelyezni és közvetlen napsugárzásnak se tegyük ki őket.
Az ideális kőmérséklet 18-22°C.

Lakhely típusok

Ketrec: A ketrec a legnépszerűbb a tengerimalac tartók körében, amely általában nem drága és jól szellőzik. A ketrecben tartás esetében az állandó testmozgás kötelező. Akik nem akarják, hogy az állatok az egész lakásban fussanak, egyszerűen elbarikádozhatnak egy részt, vagy kifutóval lekeríthetik azt a területet, ahol szabadon mozoghatnak.

Saját készítésű kifutók fából: Sok tengerimalac tartó tömör fából vagy osb lapból építenek lakhelyet. Sokféle módon lehet ilyen házat építeni. A magasságra itt is ügyeljünk, hogy ki ne ugorjanak. A padló burkolatát érdemes PVC vagy viaszterítővel lefedni, hogy könnyen tisztítható legyen és a fa ne szívja be a vizeletet.
Ha a házban más állatok is vannak, amelyek veszélyesek lehetnek a tengerimalacokra, a tetejét felhajtható kerítéssel is lefedhetjük.

Nyári mozgás a kertben

Nyáron a tengerimalacok szívesen töltenek el egy kis időt az udvarban. A területet kerítsük el és ellenőrizzük, hogy mérgező növények nem találhatóak azon a részen.
Itt se tegyük ki őket közvetlen napsugárzásnak, egy része legyen mindig árnyékban. A kifutót érdemes lefedni, hogy idegen macskák és más egyéb veszélyes állatok ne támadjanak rájuk vagy folyamatos felügyelet alatt legyenek.

A lakhely berendezése

Itató: Választhatunk önitatót vagy tálat. A tálkából való iváskor a testtartásuk természetesebb, mint önitatól. Ha tálat választunk, akkor mindképpen nehezebb kerámiatálat válasszunk és valamilyen emeleten helyezzük el, hogy ne szórja bele az almot vagy a szénát.
Az önitatótban hamarabb keletkeznek baktériumok, így minden nap öblítsük ki és friss vizet töltsünk bele.

Etető tál:
Az etető tál legyen stabil, lehetőleg ne műanyagból, hanem kerámiából, mert könnyen kiborul az élelem.

Szénatartó: Mivel a malacoknak mindig friss szénát kell biztosítsunk, ezért tökéletes megoldás a külsőleg felszerelhető szénatartó vagy széna állványok. Ezek mellett a ketrecbe is tegyünk szénát az alomra, hogy természetes pozícióban is szénázhassanak. Vannak szénatartó labdák is, melyeket a ketrecen belülre kell elhelyezni.

Házikó: Mivel a tengerimalacok a természetben zsákmányállatok, ezért úgy érzik magukat biztonságban, ha van egy hely, ahová elbújhatnak, nyugodtan pihenhetnek, aludhatnak.
Ezért egy biztonságos, stabil házikó elengedhetetlen tartozéka egy malackalaknak.
A házválasztásnál érdemes átgondolni, hogy a kis malacunk még nőni fog, így megfelelő méretűt válasszunk. Mindenképpen a fa házikókat vagy a polár bújókat javasoljuk. Érdemes annyi házikót elhelyezni a lakhelyen ahány malackánk van. A házaknak jó, ha van két bejárata, hogy a felsőbbrendű malacka ne szorítsa be az alacsonyabb rangút.

Függőágyak:
A függőágyak nagyon népszerűek a malactartók körében. 30x30 cm körül kell lenniük, de nem gond ha nagyobb, a lényeg, hogy kényelmesen el tudjon feküdni benne.

Műanyag csövek és alagutak:
Az alagutak és nagy méretű műanyag csövekben szeretnek futkosni a malacok. Mivel ezek elég nagyok, így ezeket érdemes a kifutójukban elhelyezni.