A tengerimalacokról

Néhány szó a tengerimalac meghatározásáról

A tengerimalac (Cavia porcellus) a rágcsálók (Rodentia) rendjén belül külsőre leginkább nyúlra emlékeztető, de nála valamivel kisebb testű emlős. Testhossza 20-25 cm, tömege 700 gramm (nőstény) 1100 gramm (hím). Élettartalma jó gondozás mellett elérheti a 6-8 évet is

Őseinek természetes élőhelye Dél-Amerika.

A tengerimalacnak - nevével ellentétben – rendszertanilag semmi köze a disznókhoz. Többféle feltételezés született a malac név eredetére, de számomra talán a legkézenfekvőbb elmélet, hogy a kismalacokéhoz hasonlító visító, olykor röfögő hangjának köszönheti a nevét.

A tengerimalacok fajtái

2 nagy csoportba soroljuk a tengerimalacokat, és azon belül pedig a szőrtípusuk alapján több fajtát különböztetünk meg:
1. Rövid szőrű tengerimalacok: angol rövidszőrű, abesszin, amerikai bóbitás, angol bóbitás, rex, teddy
2. Hosszú szőrű tengerimalacok: sheltie, koronás, angóra, perui, texel, merino, alpaka, mohair
3. Plusz vannak a kopasz tengerimalacok: Skinny, Baldwin

Mindegyik fajta létezik szatén változatban is és mindenféle színben és színkombinációban.

Fajták szerint

Rex: Rövidszőrű tengerimalac. Szőre göndör, rozetták nélküli, a test minden részén egyenlő hosszúságú, tömött, tapintása kicsit durva, de ugyanakkor ruganyos. Az újszülött rex szőre a kisbárány bundájához hasonló puha, kellemes tapintású.
Angol rövidszőrű: Szőre teljesen sima, rövid, dús. Nincs sehol forgó és rozetta.
Angol bóbitás: A fejtetőn van egy rozetta, amely egyszínű a testével.
Amerikai bóbitás: A fejtetőn lévő rozetta kötelezően fehér.

Rex

Angol rövidszőrű

Angol bóbitás

Amerikai bóbitás

Különlegesebb színváltozatok

Kaliforniai: Az orr, a fül és a lábak sötétebb színűek, sokszor fekete, vagy sötétbarna.
Aguti: A szőrszál kétszínű. Például az arany-aguti szín azt jelenti, hogy a szőrszál test felöli része fekete egy szélesebb sávon és kívül pedig vörös. Vagy az ezüst-aguti színváltozatnál a test felöli rész fekete és a szőrszál felső része kifehéredik. De van fahéj-aguti, lazac-aguti, krém-aguti stb. színváltozat is. Viszont a malacka hasán lévő szőr soha sem aguti, hanem megegyezik a külső szőr színével.

Kaliforniai

Aguti

Viselkedés

A tengerimalacok nagyon barátságos állatok. De mivel a természetben zsákmányállatok ezért génjeikben hordozzák a félénk, ijedős természetet. Ezért amikor megvesszük a malackánkat, legyünk nagyon türelmesek hozzájuk. Egy pár napon belül megszokják a gazdi kezének szagát, a hangunkat, rájönnek, hogy tőlünk kapják az ennivalót és, hogy nem akarjuk bántani őket. Soha ne felülről közelítsünk hozzájuk, hanem szemből. Vegyük ki minden nap őket, vegyük ölbe, simogassuk, szeretgessük, és pár alkalom után kialakul a kötődés a gazdi iránt, megszűnik a félelemérzete és igazi kis bújós kisállat lesz belőle.

Szaporodás

A tengerimalacok igen korán, 5 hetes koruk körül ivarérettek lesznek, ezért legkésőbb az ötödik héten szét kell választani nemek szerint a kis malackákat. Ha szeretnénk pároztatni tengerimalacokat, akkor nagyon fontos, hogy a nőstény első fedezésének 5 és 10 hónap közé kell esnie, mert különben nagyon veszélyes a malackánk számára a szülés, mert 1 éves kora után összecsontosodik a medencecsontja. A vemhességi idő kb. 69 nap. Az átlagos alomszám 3 kölyök. A kölyköket 5 hetes korban lehet elválasztani az anyukájától.

Egy vagy több tengerimalacot tartsunk?


Ezeknek a kedves kisemlősöknek szelídített formájukban is fennmaradt a társas ösztönük, ezért nekik roppant fontos egy saját fajhoz tartozó társ. A mindennapi életük szerves része, hogy különböző hangok és szaglás útján tartsák a kapcsolatot egymással. Éppen ezért célszerű egyből két malacot választani, amelyhez alább van az útmutató:

Két hím: két hím esetében egy felnőtt és egy kölyök malac az ideális választás, így a természetes rangsor adottsága miatt nem fognak annyit veszekedni. Aranyszabály, hogy mivel a tengerimalacok területvédők, ezért ahány malacot tartunk minimum annyi bújónak kell a ketrecben lenni. Amennyiben nem összeszokott párosról van szó, úgy érdemes pár órán át megfigyelni őket, és amennyiben összeverekszenek, úgy ráccsal el kell választani őket a ketrecben, amíg meg nem szokták egymást. Mi a hím jószágokat úgy adjuk a vásárlóinknak, hogy általában tudjuk, mely fiú malacok kompatibilisek egymással, és őket javasoljuk egymással. Erről kérdezd minket személyesen.

Két nőstény: két nőstény csak ritka eseten utasítja vissza egymás társaságát, általában akkor fordul elő, amikor durván domináns vagy agresszív egyedekről va szó.

Egy vagy több nőstény + egy ivartalanított hím:

Ez a párosítás a legjobb, ugyanis ez áll a legközelebb a természetben alkotott kolóniáikhoz. Ebben az esetben a nőstények között adott a dominanciai rangsor.

Hím és nőstény:


Egy hím és egy nőstény együtt tartása kizárólag akkor javasolt, ha a hím ivartalanítva van. A felesleges szaporulat megelőzése érdekében célszerű előbb a hímet megvásárolni és ivartalanítani, és csak ezután beköltöztetni a nőstényt

Képek forrása: https://rarevarietiescavyclub.weebly.com/